Yanıcı Toz Patlaması riskleri, IEP Technologies sistemleri kullanılarak azaltılabilir ya da tamamen ortadan kaldırılabilir. Katı maddeleri kullanan, depolayan ya da işleyen hemen hemen her tesiste, bu katıların işlenmesi sırasında toza dönüşmesiyle bir patlama riski olur. Toz patlamaları, şunlar dahil ancak onlarla sınırlı olmayan çok çeşitli maddelerde olabilir ve olmaktadır: Alüminyum, Selüloz, Kömür, Mısır, Un, Mantar önleyici ilaçlar, Tahıl, Süt Tozları, Tıbbi İlaçlar, Plastikler, Reçine, Nişasta ve Şeker. Genel kural olarak, eğer bir madde yanabiliyorsa doğru koşullar oluştuğunda patlayabilir ve patlayacaktır.
Yanıcı toz patlaması ortamları, taşıma, işleme, öğütme ve depolama işlemlerinde meydana gelir. Bu ortamların her birinin, patlama risklerinin azaltılması ya da ortadan kaldırılması konusunda kendine göre zorlukları vardır.
Yanıcı Toz NFPA Standardı
NFPA 654 sayılı Yanıcı Parçacık Halinde Katı Maddelerin Üretiminden, İşlenmesinden ve Kullanılmasından Kaynaklanan Yangınların ve Toz Patlamalarının Önlenmesi Standardında patlamaların önlenmesi için toz kontrolü ile ilgili kapsamlı bilgiler yer almaktadır. Bazı öneriler aşağıda verilmiştir:
İşlem ekipmanı veya havalandırma sistemlerinden kaçan tozları en aza indirmek;
Toz toplama sistemleri ve filtreler kullanmak;